Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym"
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 113
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 61
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 14
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 70
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 113
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 61
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 14
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 70
Składniki
Ziemniaki cieniutko obierz, aby zachować ich kształt. Umyj, wydrąż środki, posmaruj je od zewnątrz i wewnątrz olejem.
Farsz: mięso przełóż do miski, przypraw ziołami, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Farsz powinien być dosyć pikantny.
Małe porcje farszu nakładaj do wydrążonych ziemniaków. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim ziemniaki. Na każdy połóż odrobinę startego żółtego sera.
Z wierzchu posyp szczyptą tymianku oraz igiełkami rozmarynu. Wstaw naczynie do gorącego piekarnika. Piecz ok. godziny w temp. 200°C. Udekoruj ziemniaki świeżym rozmarynem i od razu podaj.
farszu do ziemniaków zależą tylko od twojej fantazji. Możesz wykorzystać resztki wędlin oraz gotowanego mięsa. Ale wtedy, po zmieleniu, podsmaż mięso razem z cebulką, potem przypraw.
Farsz możesz przygotować z suszonych grzybów. Obierz, posmaruj olejem i upiecz 15 dużych ziemniaków. Kiedy ostygną, przekrój je na pół. Wydrąż środki, tworząc miseczki. Ugotuj kilka suszonych grzybów. Zimne – zmiel razem z ziemniaczanym miąższem.
Farsz przypraw solą, pieprzem. Czubatą łyżeczkę farszu nałóż do przygotowanych miseczek. Tuż przed podaniem, nałóż na każdy ziemniak odrobinę masła i podpiecz. Możesz je przygotować poprzedniego dnia, a podgrzać w ostatniej chwili.
<strong>Joanna Machynia z Gorlic</strong>Źródło: Takie jest życie