Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki nadziewane szynką i porem

Ziemniaki nadziewane szynką i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 374

Pożywne danie

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry szynki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 por
  • Pieprz
  • Sól
  • Składniki na sos chrzanowy
  • 100g chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki nadziewane szynką i porem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotować w mundurkach aż lekko zmiękną. Wystudzić,przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć po łyżce miąższu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

  2. Na patelnię wlać olej i dodać masło. Por drobno posiekać. Włożyć na patelnię, dusić kilka minut. Miąższ ziemniaków pokroić, dodać na patelnię, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Ziemniaki wypełnić farszem. Zapiekać około 15 minut.

  4. W miseczce wymieszać chrzan z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Każdego ziemniaka polać łyżeczką sosu. Można posypać tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń