Dania główne Przepis na:
Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.


Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 752
Dodano: 27.05.2018
Odsłon: 342
Składniki
- ziemniaki 5-6 szt.
- mostek wieprzowy 80 dag
- cebula 4 szt.
- Sól
- Pieprz ziołowy
- smalec do smażenia
- mleko zsiadłe 1 litr
- rzeżucha do posypania
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mleko wiejskie 2 dni wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Z mostku wycinamy mięso, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
-
W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy rzeżuchą i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.
-
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)