Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w boczku"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 870
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 168
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9279
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 870
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 168
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9279
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i ostudź.
Całkowicie zimne ziemniaki przekrój na pół. Na każdy połóż plaster sera, owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową i też posmaruj olejem. Ułóż przygotowane ziemniaki. Z wierzchu posyp papryką oraz tymiankiem. Wokół połówek ziemniaczanych ułóż pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Podaj na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Pieczone ziemniaki możesz przyrządzić także w inny sposób. Obrane osuszone ziemniaki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj w misce trochę oleju, ostrej mielonej papryki oraz tymianku lub innych ulubionych ziół. Wsyp ziemniaki i wymieszaj. Układaj na blaszce. Piecz ok. 40 minut. Podaj z mięsem.
<strong>Barbara Murawska z Rawicza</strong>Źródło: Takie jest życie