Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki w cieście piwnym

Ziemniaki w cieście piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1240

Dodano:

Odsłon: 200

Oryginalne połączenie zwyczajnych ziemniaków i ciasta piwnego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, przepyszne i co najważniejsze łatwe do zrobienia.

Składniki

  • DO ZIEMNIAKÓW:
  • duże ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • DO CIASTA PIWNEGO:
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki piwa o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki wody
  • DODATKOWO:
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki w cieście piwnym

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ziemniaki obrać ze skórki, umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć, po czym pokroić w plastry.
    Tak przygotowane ułożyć na blasze, a następnie każdy plaster posmarować oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Wstawić do piekarnika na ok. 25-27 minut.
    Kiedy będą już pięknie podpieczone, wyjąć je i odstawić aby ostygły.

  2. W międzyczasie przygotować ciasto piwne.
    Do dużej miski wsypać: 1 szklankę uniwersalnej mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, obfite 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1 łyżeczkę czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki soli morskiej, szczyptę czarnego pieprzu i dokładnie wymieszać.
    Do wymieszanych suchych składników dodać 1/2 szklanki piwa o temperaturze pokojowej oraz 1/2 szklanki wody.
    Wszystko mieszać do czasu aż składniki połączą się na tle dokładnie, że nie będzie żadnych grudek.

  3. Do drugiej miski wsypać mąkę.
    Każdy podpieczony uprzednio krążek ziemniaka obtoczyć najpierw w mące (dzięki temu ciasto będzie lepiej przywierało do ziemniaków), a następnie w cieście piwnym.
    (polecam pozostawienie ziemniaków w misce z ciastem piwnym, dzięki temu nie stracą ani troszkę ciasta)

  4. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego wlać na dużą patelnie i podgrzać na średnim ogniu.
    Po ok. 4 minutach zacząć smażyć obtoczone w cieście krążki ziemniaków.
    Po ok. 1 minucie przewrócić krążki na drugą stronę, smażyć aż do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia.
    Po czym gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  5. Tak przygotowane, odsączone i idealnie podpieczone ziemniaki przełożyć na płaski talerz i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 20 września W takiej wersji ziemniaków jeszcze nie jadłam, ale przepis brzmi pysznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń