Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2231
Dodano: 11.10.2020
Odsłon: 2927
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować marynatę - do miski dodać 1 szklanka majonezu, 1/3 szklanki miodu, 1/4 filiżanki musztardy, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonej papryki oraz szczyptę pieprzu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby połączyły się w jednolitą masę, po czym spróbować i doprawić solą do smaku.
Sos podzielić na 2 porcje.
Jedna część będzie marynatą, a druga dipem do maczania paluszków z kurczaka. (część na dip przykryć i wstawić do lodówki)
Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i jeśli nie kupiliśmy już gotowych do użycia - usunąć wszystkie niepotrzebne błony, chrząstki i kości.
Tak przygotowane pokroić w cienkie paski, wrzucić do dużego woreczka strunowego i dodać połowę przygotowanej wcześniej marynaty miodowo-musztardowej.
Marynować przez co najmniej 30 minut w lodówce.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Płaską blachę wyłożyć folią do pieczenia i ułożyć na niej ruszt.
Do głębszej miski wsypać 2 szklanki bułki tartej Panko.
Po 30 minutach wyjąć marynowane kawałki z kurczaka z lodówki, każdy kawałek obtoczyć dokładnie i równomiernie w bułce tartej i ułożyć na przygotowanym ruszcie.
Tak przygotowane piec w nagrzanym piekarniku, aż do osiągnięcia ulubionego przez nas stopnia podpieczenia. (w międzyczasie można przewrócić paluszki z kurczaka na drugą stronę)
Kiedy paluszki z kurczaka będą już pięknie podpieczone - wyjąć je z piekarnika, ułożyć na płaskim talerzu i podawać z uprzednio przygotowanym sosem miodowo musztardowym.
Paluszki można podawać także z dodatkiem ulubionych warzyw oraz pieczywa.
Co więcej - wcale nie trzeba ich piec w piekarniku, idealnie nadają się też do podsmażania na oleju na patelni.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

babciaaneczka 11 października 2020Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis i bardzo dobrze, dokładnie wytłumaczony /co bardzo ważne/, zabieram do ulubionych,pozdrawiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz