Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z patelni w sosie paprykowym

Ziemniaki z patelni w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2231

Dodano:

Odsłon: 2927

Pełne smaków plasterki ziemniaków w sosie paprykowym posmakują na pewno każdemu wielbicielowi tego warzywa. Nadają się wyśmienicie jako dodatek do każdego dania mięsnego lub wegetariańskiego, można je także odgrzewać na drugi dzień.

Składniki

  • ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki z patelni w sosie paprykowym

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę - do miski dodać 1 szklanka majonezu, 1/3 szklanki miodu, 1/4 filiżanki musztardy, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonej papryki oraz szczyptę pieprzu.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby połączyły się w jednolitą masę, po czym spróbować i doprawić solą do smaku.
    Sos podzielić na 2 porcje.
    Jedna część będzie marynatą, a druga dipem do maczania paluszków z kurczaka. (część na dip przykryć i wstawić do lodówki)

  2. Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i jeśli nie kupiliśmy już gotowych do użycia - usunąć wszystkie niepotrzebne błony, chrząstki i kości.
    Tak przygotowane pokroić w cienkie paski, wrzucić do dużego woreczka strunowego i dodać połowę przygotowanej wcześniej marynaty miodowo-musztardowej.
    Marynować przez co najmniej 30 minut w lodówce.

  3. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć folią do pieczenia i ułożyć na niej ruszt.
    Do głębszej miski wsypać 2 szklanki bułki tartej Panko.

  4. Po 30 minutach wyjąć marynowane kawałki z kurczaka z lodówki, każdy kawałek obtoczyć dokładnie i równomiernie w bułce tartej i ułożyć na przygotowanym ruszcie.
    Tak przygotowane piec w nagrzanym piekarniku, aż do osiągnięcia ulubionego przez nas stopnia podpieczenia. (w międzyczasie można przewrócić paluszki z kurczaka na drugą stronę)

  5. Kiedy paluszki z kurczaka będą już pięknie podpieczone - wyjąć je z piekarnika, ułożyć na płaskim talerzu i podawać z uprzednio przygotowanym sosem miodowo musztardowym.

    Paluszki można podawać także z dodatkiem ulubionych warzyw oraz pieczywa.
    Co więcej - wcale nie trzeba ich piec w piekarniku, idealnie nadają się też do podsmażania na oleju na patelni.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 11 października 2020 Ciekawy przepis i bardzo dobrze, dokładnie wytłumaczony /co bardzo ważne/, zabieram do ulubionych,pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń