Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowy łosoś z cukinią z piekarnika

Ziołowy łosoś z cukinią z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1887

Dodano:

Odsłon: 220

Prosty sposób na pysznego łososia pieczonego w mieszance ziół z dodatkiem cukinii idealnego na obiad każdego dnia tygodnia.

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • 4 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziołowy łosoś z cukinią z piekarnika

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
    Blachę do pieczenia posmarować oliwa z oliwek.
    Cukinie pokroić w kostkę lub inne odpowiadające nam kawałki.
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Posiekać drobno także natkę z pietruszki.

  2. Do miseczki dodać 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    1 łyżkę musztardy Dijon, 2 ząbki posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego koperku,
    1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu oraz sól i pieprz do smaki i dokładnie wymieszać.

  3. Każdy filet z łososia dokładnie obtoczyć z każdej strony w mieszance ziół i ułożyć na blasze.
    Pokrojoną cukinie wrzucić do drugiej miseczki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i rozłożyć w jednolitej warstwie na blasze z łososiem.

  4. Tak przygotowanego łososia z cukinią wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia ryby i warzyw.

    Podawać na płaskich talerzach posypane posiekaną natką z pietruszki osobno lub też wraz ze swoim ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń