Do góry

Dania główne Przepis na:

zrazy wołowe z nowym smakiem

zrazy wołowe z nowym smakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 39

Robiłam zrazy mając pod ręką chleb żytni, ale taki pieczony w domu, bez dodatków w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, karmelu. Prawdziwy żytni chleb ma kolor szary, tak szary, a nie brązowy. Po co chleb? Przeczytajcie...

Składniki

  • ok. 40-60 dag wołowiny, może być zrazowa, łopatka, karkówka wołowa
  • ok. 0,50 kg boczku wędzonego lub słoniny
  • duża garść suszonych grzybów
  • ok. 0,50 dag ogórków kiszonych, najlepiej własnej roboty
  • sól, pieprz i papryka, musztarda, najlepiej sarepska
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
zrazy wołowe z nowym smakiem

Przygotowanie

  1. - umyte mięso pokroić w poprzek włókien, na plastry dość cienkie, ale takie aby nie ,,przedrzeć,, mięsa

    - rozbić tłuczkiem do schabowych, ale tak, aby nie było dziur

    - każdy plaster rozkładać po kolei, posmarować musztardą i na nim w tej kolejności rozłożyć: plasterek cienki słoniny lub boczku, na nim namoczone suszone grzyby (po kilka), kawałek kiszonego ogórka (przekroić ogórek na pół wzdłuż i każdą cześć na pół). Otrzymamy 4 kawałki.

    - zwijać najpierw ,,górę,,, a później boki do środka, zrolować, wpiąć wykałaczki drewniane (są wygodniejsze niż nici)

    - zwinięte zrazy obtoczyć w mące, smażyć na smalcu na niedużym gazie do mocniejszego zarumienienia

  2. - rumiane, mocniej podsmażone zrazy włożyć do garnka,
    dodać pozostałe suszone grzyby, kawałki ogórka kiszonego, tłuszcz ze smażenia lub samą wodę...

    ...i kromkę chleba żytniego. Ona sprawi, że sos się zagęści, będzie miał niepowtarzalny smak dzieciństwa. Jeśli nie uda się upiec, kupić prawdziwego chleba żytniego, pod koniec gotowania można dodać trochę przyprawy do piernika i oczywiście sól, pieprz, paprykę do smaku.

    - jeśli ktoś lubi gęsty sos, można dodatkowo na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać mąkę, aby po wymieszaniu nie była zbyt gęsta. Wrzącą zasmażkę z patelni wlać na wrzące w garnku zrazy. Jeśli będzie różnica temperatur, zrobią się ,,kluseczki,,-zmora gospodyń.
    Ja preferuję zagęszczanie roztrzepanym jajkiem. Powoli wlewa się ciepły sos, aby nie dopuścić do zważenia.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń