Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie galaretki i musu truskawkowego
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6346
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6346
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Białą i czerwoną żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Puree truskawkowe podgrzać i rozpuścić w nim odciśniętą żelatynę. Połowę masy przełożyć do czterech szklanek/pucharków. Do dużej miski (takiej, żeby zmieściły się cztery szklanki) wsypać sól. Szklanki z puree truskawkowym ustawić ukośnie w misce z solą. Miskę wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Białą czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. W drugiej misce w kąpieli wodnej ubić na kremową masę jajko, żółtko i cukier. Dodać roztopioną czekoladę i rum do smaku.
Drugą połowę puree truskawkowego jeszcze raz podgrzać i dodać do musu czekoladowego. Ostudzić. Kremówkę ubic na sztywno i dodać do musu. Masę przełożyć do szklanek i ponownie wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego :)