Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżyki czyli coś w rodzaju ciastek bez pieczenia. Zrobiłam je z płatków kukurydzianych, rodzynek i orzeszków ziemnych niesolonych. Całość skleiłam czekoladą z orzeszkami arachidowymi.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6379
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6379
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Jak już pisałam na początku, przygotowanie jeżyków jest bardzo proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Do rondelka nalałam mleko i podgrzałam je. Nie musi się gotować. Do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z orzeszkami i mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę odstawiłam na chwilę i w tym czasie wymieszałam w misce płatki kukurydziane, rodzynki i orzeszki ziemne. Mieszankę wrzuciłam do przestudzonej roztopionej czekolady i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Talerz przykryłam papierem do pieczenia. Łyżką wykładałam na papier porcje masy Masa jest dość luźna i trochę się rozsypuje więc można pomóc sobie rękami żeby ulepić coś na kształt ciastek. Można też zrobić kulki. Talerz z ciastkami wstawiłam na całą noc do lodówki aby ciastka zastygły. Na drugi dzień odkleiłam ostrożnie ciastka od papieru i przełożyłam na talerzyk.