Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z jabłkami Kruche z nutą pomarańczy"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6326
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6326
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Obrane jabłka i obrane pomarańcze kroimy w kostkę. Pomarańcze miksujemy, dodajemy do jabłek. Smażymy 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę pomarańczową. Mieszamy i studzimy.
Wszystkie ciasta zagniatamy w misce na jednolitą masę. Przenosimy na stolnicę, formujemy wałek, z którego odcinamy jedną czwartą. Obydwie części wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 28 x 20 cm ścieramy na tarce większą część ciasta. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180oC. Studzimy.
Zimne białka ubijamy, dodając po łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wsypujemy cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksujemy na wolnych obrotach.
Na podpieczony spód wykładamy zimne jabłka i pianę, na którą ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180oC.Źródło: Rewia