Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minitorcik z gruszką i makiem"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6308
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6308
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Przesiej mąkę, dodaj cukier, miękkie masło w kawałkach, jajko i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Przygotuj krem. Wsyp do garnka cukier i mieszając rozpuść go, aby powstał jasny karmel. Dolej śmietankę wymieszaną z miodem i gotuj przez 10 minut. Dodaj zmielony mak, dopraw rumem i odstaw, aby masa wystygła. Gruszki obierz, wyjmij gniazda i pokrój w plastry.
Okrągłą formę z wyższymi krawędziami (o średnicy ok. 20 cm) wysmaruj po obwodzie masłem. Dno wyłóż papierem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i wykrój dwa koła o średnicy formy. Jeden płat połóż na spód formy. Resztę ciasta rozwałkuj. Pokrój je w paski o szerokości ok. 6 cm i utwórz z nich krawędź.
Rozsmaruj na cieście połowę kremu. Kawałki gruszek ułóż w wachlarz, znów wyłóż i rozsmaruj warstwę kremu. Przykryj drugim plackiem.
Wierzch ciasta posmaruj ubitym jajkiem i posyp resztą maku. Piecz ciasto w temperaturze 170° C przez 45 minut. Udekoruj zielonym listkiem i gruszką. Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 580 kcal.Źródło: Na żywo