Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Różowy sernik z lodami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6386
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6386
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Ubitą kremówkę połącz z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rondelek postaw na bardzo małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę.
Truskawki opłucz, osusz. Usuń szypułki. Odłóż część owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem pudrem, po czym dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Rozgniecione truskawki wymieszaj z masą serowo-śmietankową oraz rozpuszczoną żelatyną. Biszkoptowy spód umieść w tortownicy. Wlej na niego różową, truskawkową masę.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone wcześniej truskawki do dekoracji pokrój na połówki.
Gdy masa nieco stężeje, na wierzchu ciasta połóż połówki truskawek. Następnie polej cienką warstwą tężejącej galaretki. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy sernik będzie gotowy, podawaj go z lodami truskawkowymi.
<strong>Masa na sernik będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, jeśli truskawki przetrzesz przez sitko.</strong>
RADAŹródło: Świat kobiety