Desery Przepis na:
A'la Makowiec japoński na kruchym spodzie

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 10747
Dodano: 29.12.2018
Odsłon: 986
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- Margaryna 250 g
- cukier 110 g
- 1 jajko
- śmietana 18 % 5 łyżek
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- szczypta soli
- Masa : mak ugotowany i zmielony z cukrem ( 3 łyżki maku 1 łyżka cukru )
- jabłka kwaskowe 1100 g
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżka
- rodzynki 2-3 łyżki
- aromat migdałowy
- płatki migdałowe 3-4 łyżki
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Tortownica 22 lub 24 cm.
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
Potem dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Drugim razem zmielić z cukrem (3 łyżki maku, łyżka cukru ).
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Do maku dodać jabłka, rodzynki, aromat migdałowy, mąkę, wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.
Ciasto wyłożyć na spód tortownicy, zostawiają trochę na wierzchnie ozdoby.
Ciasto posypać bułką tartą i płatkami migdałowymi. -
Wyłożyć masę makowo-jabłkową dobrze dociskając.
-
Z reszty ciasta wyciąć wzorki i układać na wierzch ciasta.
Piec w 180 C około 55-60 minut.
Komentarze do przepisu (6)

babcitereskiciasta 07 styczniaZgłoś do usunięcia
Rewelacja taki makowiec.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 31 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Jaki piekny makowiec i jeszcze ta dekoracja :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 30 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Alez on apetycznie wyglada! :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 29 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Sister, ależ pyszności dziś serwujesz :) Ta masa makowo-jabłkowa jest przepyszna i na sam widok ssie mnie w żołądku ;)Super ciacho, długo by u mnie nie postało :D Odpowiedzi: 2 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz