Do góry

Desery Przepis na:

Ananasek

Ananasek

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051

Dodano:

Odsłon: 10250

Delikatny biszkopt nasączony sokiem z ananasa, przełożony kremem z dodatkiem ananasa i kokosu. Szybka inwencja twórcza, nie za słodki, po prostu pyszny:)

Składniki

  • Na biszkopt: 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • Na krem: 550 ml mleka
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g masła
  • 3/4 puszki ananasa
  • 40 g kokosu
  • Ponadto: kolorowe perełki cukrowe do dekoracji
  • kilka kawałków ananasa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem do białości - około 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Studzimy.

  2. Z mleka, proszku budyniowego i cukru zagotowujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  3. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 części. Dolna część powinna pozostać grubsza.

  4. Ananas dokładnie odsączamy z soku. Sokiem nasączamy dolną część biszkoptu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyń dalej ucierając, aż do wyczerpania. Połowę kremu odkładamy do miseczki, zaś do drugiej połowy dodajemy większość pokrojonego w drobną kosteczkę ananasa i kokos, dokładnie mieszamy.

  5. Na dolną warstwę biszkoptu wykładamy krem anansowy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górę i na boki nakładamy krem bez dodatków. Dekorujemy kolorowymi perełkami cukrowymi i pozostałym ananasem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń