Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o królewskim smaku wymyślone przez szwajcarskiego kucharza Philippe Guignard
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Składniki
Na biszkopt: *Ubijamy żółtka z cukrem przez ok 8 minut, dodajemy mąkę oraz skórki od cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sól. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. *Masę wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto powinno mieć wysokość ok 1 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze czyli 250 stopni przez 5 minut. *Po wyciągnięciu z pieca delikatnie posypujemy cukrem i chłodzimy.
Po doklejeniu od pergaminu ciasto przekrawamy na połowę. Każdą część smarujemy cieniutko marmoladą morelową i bardzo ciasno zwijamy w rulon, który obwiązujemy folią i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Roladki kroimy w cienkie plasterki i układamy tak jak na zdjęciu.
Na masę *Podgrzewamy mleko z cukrem i wanilią. Zółtko mieszamy z proszkiem do ubijania śmietany. Następnie dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Całość wlewamy do mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie chłodzimy. *Smietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy rum, pokrojonego ananasa, oraz rozpuszczoną w małej ilości wady żelatynę. Mieszamy z ostygniętym mlekiem i wlewamy do uprzednio wyłożonej biszkoptem tortownicy (28 cm). Odstawiamy do zastygnięcia.
Układamy jeszcze górną warstwę z biszkoptów i zalewamy bardzo ostroznie , jak najcieniej uprzednio przygotowaną jasną galaretką.
Ps 1.Są pewne trudności z oderwaniem po upieczeniu biszkoptu od pergaminu. Trzeba to jakoś przejść. Ps 2.Im bardziej ciasno będą zwinięte ruloniki tym lepiej. Ps 3 W przepisie koniecznie musi być dzem morelowy oraz proszek do ubijania śmietany Ps 4 Przepis pochodzi z książki : EUROPAS MEISTERKÖCHEN BITTE ZU TISCH