Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Anyżowy jabłecznik z kratką"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 254
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 409
Polecam.
Odsłon: 805
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 254
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 409
Polecam.
Odsłon: 805
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Żółtka przetrzyj przez sitko. Dodaj do składników na stolnicy. Wsyp cukier i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj przez 30 minut.
Nadzienie: jabłka obierz, oczyść. Miąższ pokrój na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na stolnicy oprószonej mąką ułóż 2/3 ciasta. Rozwałkuj na cienki placek. Spód oraz brzeg formy wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp mielonymi migdałami. Na to wyłóż nadzienie z jabłek. Pozostałe ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Wytnij foremkami dekoracyjne gwiazdki.
Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Placek potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu jabłecznika. Połóż gwiazdki z ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem jabłecznik oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina