Do góry

Desery Przepis na:

Arbuzowy sernik na zimno

Arbuzowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4358

Dodano:

Odsłon: 501

Arbuzowy sernik na zimno to pyszna propozycja na ciasto na ciepłe dni. Jest lekki w konsystencji i znakomicie smakuje. Jeśli będziecie robić taki sernik i nie będzie galaretek takich jakie podałam w przepisie, to możecie je zastąpić żelatyną bądź galaretkami o innym smaku. Z serem świetnie smakowo komponuje również galaretka cytrynowa. Do zrobienia spodu użyłam herbatników kakaowych, mogą być również maślane.

Składniki

  • Na spód:
  • 20 dkg herbatników kakaowych
  • ok. 8 dkg masła
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego, może być w wiaderku
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Na mus arbuzowy:
  • 3 galaretki arbuzowe
  • arbuz ok. 1 kg
  • 20 dkg borówek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Arbuzowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło rozpuściłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy ( 26 cm średnicy) i wstawiłam do lodówki.
    W tym czasie zrobiłam masę serową. Galaretki krystaliczne rozpuściłam w 1 szklance wody i ostudziłam. Ser wymieszałam za pomocą miksera z cukrem pudrem, kilkoma kroplami cytryny i dolałam śmietankę. Ubijałam jeszcze chwilę aż masa zrobi się puszysta. Dolałam rozpuszczone galaretki.
    Wylałam masę serową na schłodzony spód herbatnikowy. Wstawiłam ciasto do lodówki i zrobiłam mus arbuzowy.

  2. Wydrążyłam arbuza z miąższu, wyciągnęłam pestki i zblendowałam, miałam ok. 1 litr musu. Galaretki rozpuściłam w 3/4 szklanki wody i schłodzone wlałam do musu. Wylałam tężejącą już masę na ser. Powbijałam borówki w mus i odstawiłam ciasto do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń