Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczny bulion z łazankami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 811
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 57
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9193
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 811
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 57
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9193
Składniki
Czas przygotowania: 110 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 2,85 zł
Suszone grzyby opłucz. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Przygotuj bulion: włoszczyznę i cebulę obierz, opłucz, pokrój na kawałki i dodaj do namoczonych kapeluszy z podgrzybków albo prawdziwków.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż grzyby będą miękkie (około 90 minut). Pod koniec gotowania bulion przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym białym pieprzem oraz przyprawą typu maggi (albo sosem sojowym).
Zupę przecedź. Kapelusze grzybowe i ew. warzywa pokrój w słupki, ponownie włóż do bulionu. Łazanki wrzuć na posolony wrzątek. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, osącz. Podawaj do bulionu.
Zamiast łazanek do bulionu możesz podać grzybowe kluseczki: namocz garść suszonych grzybów. Ugotuj je do miękkości, odcedź, posiekaj. Małą cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i razem z grzybami usmaż na łyżeczce masła. Utrzyj 2 czubate łyżki masła.
Nie przerywając ucierania, kolejno dodaj 2 żółtka oraz po łyżce grzybów z cebulką. Przypraw solą i białym pierzem. Wsyp 3–4 łyżki mąki, wymieszaj. Na koniec do masy dodaj pianę ubitą z 2 białek.
Ciasto nabieraj łyżeczką i wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Gotowe kluseczki odcedź. Przełóż do bulionówek. Zalej gorącym bulionem. Natychmiast podawaj.Źródło: Tina