Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczny piernik bakaliowy"
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2193
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 220
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1499
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 37
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2193
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 220
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1499
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 37
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem, płynnym miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy miodowej, nie przerywając ucierania.
Wymieszaj imbir, cynamon, mielony anyż i biały pieprz. Przyprawy dodaj do ciasta. Wsyp dowolne bakalie (kandyzowane owoce, orzechy, skórkę pomarańczową).
Piekarnik nagrzej do temp. 160 st. Schłodzone białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Prostokątną formę (tzw. keksówkę) wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto, wyrównaj wierzch. Formę wstaw do piekarnika. Piecz piernik ok. 70 min. Dowolnie ozdób.
Porcja – 350 kcal, cena 1,30 zł, 12 porcji czas ok. 90 min;Źródło: Świat kobiety