Do góry

Desery Przepis na:

Aromatyczny tort kawowo-orzechowy

Aromatyczny tort kawowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Aromatyczny tort kawowo-orzechowy"

Składniki

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • 1/4 czekolady do starcia Krem:
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki nutelli
  • 1/2 szklanki kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść i wyłóż papierem formę o śr. 18 cm.

  2. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj kolejno jajka, mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną w wodzie kawę i likier. Wymieszaj, przełóż do formy.

  3. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i po 5 minutach wyjmij z formy. Wystudź.

  4. Krem: Zmiksuj masło na biały krem. Dodaj nutellę i kremówkę.

  5. Rozkrój ciasto na trzy placki. Przełóż je kremem. Następnie posmaruj boki i wierzch. Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz kawałkami startej czekolady.

  6. Jeśli chciałabyś użyć prawdziwej kawy, zaparz ją w dzbanku przez papierowy filtr. Będzie miała delikatniejszy smak, dlatego zalej wrzątkiem podwójną jej ilość (4 łyżeczki).

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń