Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Baba ze śmietaną"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 518
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 518
Składniki
Kaszę opłucz na sicie, ugotuj na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Odstaw do napęcznienia, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj. Kaszę przełóż do miski, dodaj ser, natkę, jajka, mąkę, cebulę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do babki natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij ciastem, wierzch wyrównaj. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Babkę polej kwaśną śmietaną, posyp pokruszonym białym serem.
Babka jest wilgotna, ma przyjemny gryczano-twarogowy smak. Można przygotować ją w formie keksowej.
Czas przygotowania: 75 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 1,20 zł.
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie