Do góry

Desery Przepis na:

Babeczka Hrabina.

Babeczka Hrabina.

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 8879

Dodano:

Odsłon: 1398

Pyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą,zachwyca wyglądem,smakiem również :-)

Składniki

  • Blaszka 12x25 cm
  • 200 g masła
  • 130 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • 150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %
  • Polewa:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żelatyny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na babeczkę powinny być w temp.pokojowej.

    Do miski wrzucić miękkie masło,wsypać cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubić mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijać po jednym jajku,cały czas miksując.
    Przez sitko przesiać mąki z proszkiem do pieczenia,krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika na ok.1 godz.
    Piec w temp.180 C.
    Gotową babeczkę wystudzić na metalowym stojaku.
    Czekoladę połamać na kosteczki,w małym rondelku podgrzać śmietankę,wrzucić czekoladę,i chwilkę podgrzewać na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,wymieszać łyżką i odczekać,aż polewa trochę przestygnie.
    Babeczkę przeciąć wzdłuż,na 5 równych pasków.
    Ułożyć na boku i każdy pasek babki smarować czekoladą(można przed smarowaniem czekoladą nasączyć %,u mnie w domu jest dziecko,także pominęłam),po przesmarowaniu,chwilkę odczekać,i posmarować jeszcze raz,przyłożyć pasek babki itd.
    Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.


  2. Przygotować polewę,żelatynę zalać 2 kami zimnej wody i odstawić na parę min.do napęcznienia.
    Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę,energicznie wymieszać i odstawić do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polać babeczkę i równomiernie rozsmarować po wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń