Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki orzechowe"
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2216
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 237
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1536
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2216
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 237
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1536
Składniki
Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, mielony imbir oraz cynamon, wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej oraz jogurt lub maślankę, zmiksuj. Suche wsyp do mokrych, dodaj startą marchew oraz posiekane orzechy. Krótko zmiksuj tak, aby się tylko połączyły.
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wlej przygotowane ciasto do 2/3 wysokości formy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę, piecz 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Babeczki przełóż na talerz lub półmisek. Masę kajmakową lekko pogrzej. Polej nią wystudzone babeczki. Wierzch każdej udekoruj połówką orzecha włoskiego.
50 minut. Sztuka: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie