Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle urocze, oryginalne i przede wszystkim smaczne babeczki z kawałkami czekolady.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1377
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 101
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1377
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 101
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy. Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii. Gdy masło będzie puszyste, dodajemy po jednym jajku. W miseczce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy. Ciasto porcjujemy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze180°C przez ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy uszy zajączka – wykorzystujemy lukier plastyczny w kolorze białym i różowym. Lukier biały rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty. To samo robimy z lukrem różowym. Za pomocą wykałaczek, sklejamy dwa kawałki ze sobą tworząc uszy, zostawiamy do stwardnięcia. Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę i ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Górę posypujemy kolorową posypką i na koniec dekorujemy przygotowanymi wcześniej uszami.