Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z budyniem i sosem malinowym

Babeczki z budyniem i sosem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 501

Babeczki są łatwe w przygotowaniu. W lecie korzystamy ze świeżych malin, a w zimie z mrożonych. Oczywiście sos możemy zrobić też z innych owoców – lub nie robić sosu a rozłożyć świeże na budyniu.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Cukier puder - 60 g
  • Margaryna - 200 g
  • Żółtko - 2 szt.
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Masa budyniowa:
  • Budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Mleko - 300 ml
  • Margaryna - 100 g
  • Sos malinowy:
  • Maliny - 200 g
  • Cukier puder - 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kółka i wylepiamy foremki na babeczki (silikonowe najlepsze bo nie trzeba ich smarować tłuszczem i wysypywać bułką tartą). Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Gotujemy budyń, dodając tylko 300 ml mleka. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną na gładki krem budyniowy. Wykładamy go na wystudzone babeczki. Maliny miksujemy z cukrem pudrem i polewamy krem - lub wykładamy świeże.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń