Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4974

Dodano:

Odsłon: 724

Pyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy.

Składniki

  • Sypkie:
  • Mąka pszenna typ 450 2 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Płynne:
  • Jajka 4 szt.
  • Olej lub roztopione masło 1/4 szklanki
  • Zsiadłe mleko 250 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • śliwki węgierki 500 g
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • mąka kokosowa lub pszenna 2 łyżki
  • Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać.

  2. W jednej misce wymieszać sypkie składniki, a w drugiej płynne, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać.

  3. Do ciasta wmieszać śliwki i napełniać masą papilotki do 3/4 ich wysokości.

  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 18 - 20 minut. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek po wkłuciu jest suchy, to babeczki są upieczone.

  5. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce, babeczki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

    Z podanych składników wychodzi 24 babeczki upieczone w papilotkach o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października 2017 Poproszę dwie sztuki, do 16-tej jakoś wytrzymam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń