Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5677

Dodano:

Odsłon: 3577

Smaczna i łatwa do przygotowania babka z majonezem to propozycja na niezbyt słodkie ciasto, które warto zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa z majonezem

Przygotowanie

  1. Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia się cukru, ma powstać puszysta masa.
    Miksując na niskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników.

  2. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż 3/4 jej wysokości.
    Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to babka upieczona.

  3. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, następnie wyjąć i całkowicie wystudzoną polać lukrem i udekorować skórką. Jeśli wierzch babki zbyt mocno się wybrzuszy, aby babka ładniej się prezentowała, można go delikatnie ściąć ostrym nożem.

  4. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier był lśniący i miał jednolitą konsystencję. Po rozmieszaniu od razu polewać nim babkę, gdyż bardzo szybko zastyga.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń