Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa a'la zebra

Babka drożdżowa a'la zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 1046

Dodano:

Odsłon: 1963

W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Nic w niej nie zmieniano. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa. Co ciekawe przygotowanie samego ciasta nie jest trudne i nie zajmuje więcej czasu, niż przy klasycznej babce drożdżowej. Babka drożdżowa a'la zebra bardzo posmakowała mojej rodzinie. Zaskoczyło ich to proste połączenie.

Składniki

  • ciasto jasne
  • mąka pszenna Typ 500 160 g
  • mleko 3,2% 125 ml
  • Cukier 60 g
  • jajka 2 szt.
  • ciasto ciemne
  • mąka pszenna Typ 500 160 g
  • mleko 3,2% 125 ml
  • cukier 60 g
  • kakao 30 g
  • jajka 2 szt.
  • rozczyn
  • mleko 3,2% 50 ml
  • świeże drożdże 50 g
  • cukier 20 g
  • mąka pszenna Typ 500 20 g
  • dekoracja
  • Cukier puder 100 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
    Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
    Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
    Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń