Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa z cytrynową nutą i marchewką"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 100
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 147
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 278
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 100
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 147
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 278
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Składniki
Ciasto. Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ucieramy w misce z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy pozostałe letnie mleko, olej, wyrośnięty zaczyn, marchewkę. Partiami wsypujemy mąkę przesianą z cynamonem. Mieszamy 5 minut mikserem nastawionym na najniższe obroty.
Ciasto przekładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego do 160oC piekarnika. Pieczemy 50–60 minut.
Lukier. Wszystkie ucieramy 15 minut. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy trochę cukru, jeśli za gęsty – nieco soku z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 167 kcal Białko 6,7 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 45 g.Źródło: Rewia