Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka drożdżowa z powidłami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Z łyżki mąki, łyżki cukru, odrobiny letniego mleka i drożdży robię w misce zaczyn. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję pozostałą mąkę, cukier, roztrzepane żółtka z jajkiem i mleko. Mieszam do połączenia składników, stopniowo dodając roztopione, letnie masło. Ciasto wyrabiam, ostawiam w ciepłe miejsce.
Przekładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrabiam. Wałkuję na duży prostokąt i smaruję powidłami, zostawiając pasek ciasta bez nadzienia.
Ciasto kroję na podłużne paski. Paski układam koliście, jeden na drugim, dżemem do góry w formie na babkę z kominem. Przykrywam paskiem z nieposmarowanego ciasta. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekę 40 minut w temperaturze 180oC. Zimną babkę lukruję i posypuję skórką pomarańczową.
Wartość odżywcza jednej porcji 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 58 g
Agnieszka Rybak, Pruszcz GdańskiŹródło: Rewia