Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka drożdżowa z żurawiną"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 334
Polecam.
Odsłon: 783
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36363
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 448
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 334
Polecam.
Odsłon: 783
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36363
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 448
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i wymieszaj z odrobiną przesianej mąki. Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia, po czym wyrób z pozostałymi składnikami i rozpuszczonym tłuszczem.
Oprósz ciasto mąką, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie zagnieć.
Dwie natłuszczone formy do babek obsyp mąką. Nałóż do nich ciasto (do 1/3 wysokości). Ponownie odstaw do wyrośnięcia, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170oC i piecz ok. 30 minut.
Babkę możesz nasączyć. W tym celu wymieszaj sok z dwóch wyciśniętych cytryn z niewielką ilością osłodzonej wody. Ponakłuwaj ciasto cienkim patyczkiem i zalej sokiem.
Wierzch warto polać lukrem wykonanym ze szklanki cukru pudru roztartego z czterema łyżkami soku z cytryny lub wody.Źródło: Kurier TV