Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka jogurtowa z budyniem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 162
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 123
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 116
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 369
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 162
Składniki
Wbij jajka do misy. Najpierw dodaj cukier kryształ i waniliowy, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż jeszcze jogurt, wlej olej oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie na gładkie ciasto.
Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj proszek budyniowy, wymieszaj i wlej je ostrożnie do formy, na jasne ciasto.
Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na krótko w formie do przestudzenia. Następnie wyjmij babkę na metalową kratkę i poczekaj, aż zupełnie wystygnie.
Przygotuj lukier. Z soku wyciśniętego z cytryny i przesianego cukru pudru utrzyj gładką polewę i częściowo polej nią wystygniętą babkę w ten sposób, aby ściekały z niej wąskie strużki lukru.
Udekoruj babę kwiatuszkami marcepanowymi lub innymi gotowymi ozdobami cukierniczymi i poczekaj, aż zaschnie. Czas przygotowania: 75 minut.Źródło: Na żywo