Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa z budyniem

Babka jogurtowa z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 40

Przepis wart wypróbowania: "Babka jogurtowa z budyniem"

Składniki

  • 2 jajka
  • nieco mniej niż szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka i 4 łyżki mąki półgrubej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały kubek naturalnego jogurtu
  • 100 ml oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • torebka budyniu malinowego w proszku
  • tłuszcz i mąka poznańska do wysypania formy. Polewa: 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwiatki marcepanowe do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wbij jajka do misy. Najpierw dodaj cukier kryształ i waniliowy, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż jeszcze jogurt, wlej olej oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie na gładkie ciasto.

  2. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj proszek budyniowy, wymieszaj i wlej je ostrożnie do formy, na jasne ciasto.

  3. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na krótko w formie do przestudzenia. Następnie wyjmij babkę na metalową kratkę i poczekaj, aż zupełnie wystygnie.

  4. Przygotuj lukier. Z soku wyciśniętego z cytryny i przesianego cukru pudru utrzyj gładką polewę i częściowo polej nią wystygniętą babkę w ten sposób, aby ściekały z niej wąskie strużki lukru.

  5. Udekoruj babę kwiatuszkami marcepanowymi lub innymi gotowymi ozdobami cukierniczymi i poczekaj, aż zaschnie. Czas przygotowania: 75 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń