Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka kakaowa z gruszkami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 36
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 36
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Składniki
Przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel żółtka od jajek. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Dodaj majonez i dalej ucieraj. Przełóż przesiane z proszkiem mąki i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do masy mączno- jajecznej i za pomocą łopatki delikatnie je połącz. Niedużą część ciasta (ok. 1/4) odłóż do mniejszego naczynia i wymieszaj z kakao.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na kawałki. Włóż je do miski i pokrop sokiem z cytryny. Do wysmarowanej formy (babka z kominem) wyłóż połowę jasnego ciasta, potem ciasto ciemne i lekko przemieszaj je łyżką. Poukładaj na tym gruszki, i znów wylej jasne ciasto.
Babkę piecz w temperaturze 160o C ok. 60 minut. Wystudzoną posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 255 kcalŹródło: Na żywo