Do góry

Desery Przepis na:

Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem

Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 293

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste.

Składniki

  • 150 g margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 małe jajka
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g czekolady z orzechami
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą). Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.

    Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 lutego 2018 Ale super się zapowiada!Połączenie smaków wprost dla mnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń