Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka krakowska z kaszą"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Do miski wsyp kaszę krako wską, cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny. Wlej śmietanę oraz rum (niekoniecznie), włóż masło. Ucieraj lub miksuj tak długo, aż się połączą.
Formę do bab, najlepiej z kominem, posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 35 min w temp. 160°C. Jeszcze gorącą, wyjmij z foremki i wyłóż na talerz. Posyp od razu cukrem pudrem, podaj z dżemem lub konfiturami, np. wiśniowymi. Zamiast do dużej formy na baby możesz masę rozłożyć do maleńkich foremek. Ale wówczas czas pieczenia jest krótszy.
Taką samą babę z kaszy krakowskiej możesz przygotować do dań mięsnych. Wystarczy, jeśli zrezygnujesz z cukru, alkoholu i skórki cytrynowej, a masę przyprawisz solą, pieprzem, ziołami.
Taka baba wspaniałe smakuje z duszonym mięsem albo polana sosami, np. grzybowym lub pomidorowym.
<strong>Henryk Grzywna z Chełma</strong>
Porcje 8. 60 min. Cena 1,10 zł. Kalorie 274 kcal.Źródło: Takie jest życie