Do góry

Desery Przepis na:

Babka marchewkowa najlepsza

Babka marchewkowa najlepsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2898

Dodano:

Odsłon: 818

Proponuję dziś przepis na pyszną, miękką i wilgotną babkę marchewkową, bez orzechów czyli przyjazną dla osób z aparatem ortodontycznym i uczulonych na orzechy, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2-3 marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marchewkowa najlepsza

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w misce i mieszamy.

    2. Do osobnej miski wbijamy 3 całe jajka, dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i ubijamy na jasną puszystą masę.

    3. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju i dalej miksujemy.

    4. Następnie dodajemy marchewki starte na tarte o drobnych oczkach i dalej miksujemy.

    5. Na końcu stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z przyprawami, miksujemy i gotowe.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Foremkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto do formy.

    6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut z grzaniem góra-dół.

    7. Upieczone ciasto studzimy w foremce, następnie wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 maja Super "BABA" :) Ja taką to bym wcinał z cappuccino ;) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń