Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka marmurkowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Foremkę do baby (najlepiej z kominkiem) posmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułką tartą. Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem kryształem. Dalej ucierając (lub miksując za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty), wlewaj po łyżce olej.
Cały czas miksując, porcjami wlewaj do przyrządzonej masy gęstą kwaśną śmietanę oraz wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Z przygotowanego ciasta odłóż 1/3 porcji. Wsyp do niej kakao, wymieszaj. Resztę ciasta zmiksuj z proszkiem budyniowym (np. śmietankowym). Do formy wlewaj na zmianę po kilka łyżek ciemnego i jasnego ciasta. Piecz około 45 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Udekoruj gotową babkę cukrem pudrem.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 280 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety