Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka marmurkowa w lukrze"
Polecam.
Odsłon: 109
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 24
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 529
Polecam.
Odsłon: 109
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 24
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 529
Składniki
Jeżyny rozmroź, 10 dag owoców zmiksuj na gładki mus. Masło utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją z kolejno wbijanymi jajkami. Odłóż 2 łyżki mąki, resztę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Przygotowane ciasto rozdziel. Połowę musu jeżynowego wymieszaj z odłożoną mąką i dodaj do jednej części ciasta. Wymieszaj je łyżką.
Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej na przemian porcje jasnego i fioletowego ciasta. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 45 minut.
Gotowe ciasto studź 10 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Konfiturę wymieszaj z pozostałym musem jeżynowym i resztą jeżyn.
Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki, gęsty lukier. Zimne ciasto ustaw na paterze. Otwór napełnij masą jeżynową. Brzegi ciasta oblej lukrem. Potem babkę udekoruj kwiatami lawendy.
ok. 70 minut, 1 porcja ok. 430 kcal.Źródło: Tina