Do góry

Desery Przepis na:

Babka na białkach

Babka na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5688

Dodano:

Odsłon: 5942

Pyszny sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków lub faworków. Delikatne w smaku i nieprzesłodzone ciasto do kawy.

Składniki

  • Białko jaja kurzego 7 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • Masło lub margaryna 250 g
  • Mleko 200 ml
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Lukier:
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Gorąca woda 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Orzeszki ziemne do dekoracji
  • Forma o wymiarach: 14 cm x 28 cm x 7 cm.
  • Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka na białkach

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią i miksować do czasu, aż powstanie sztywna i lśniąca masa (cukier powinien być całkowicie rozpuszczony).

  2. Delikatnie miksując dodawać stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie tak samo postąpić z lekko podgrzanym mlekiem, dodać również sok z cytryny.

    Gdy połączą się składniki, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

  3. Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
    Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.

  4. Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać pokrojonymi orzeszkami.

  5. Lukier:
    Składniki rozetrzeć na białą i lśniącą masę, którą polać babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Ania, powiedz mi, jak tu dziś nie zjeść paru tysięcy kalorii, przy tych wszystkich pączkach, faworkach i tej Twojej babce? xD Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń