Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36102
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 190
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 331
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 415
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36102
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 190
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 331
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 415
Składniki
• na 12 porcji •: 75 min •Porcja: 255 kcal •Cena porcji: ok. 70 gr
Masło lub margarynę stop, odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę oraz sok z cytryny. Wlej mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy dobrze się połączą, powoli wlej masło, stale mieszając ciasto mikserem.
Dużą formę z kominem (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę studź 10 minut w formie, następnie przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimną babkę oprósz cukrem pudrem, ew. oblej lukrem albo stopioną białą polewą czekoladową.Źródło: Naj