Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa w czekoladowe łatki

Babka piaskowa w czekoladowe łatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa w czekoladowe łatki"

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • gotowa polewa czekoladowa oraz cukrowe kolorowe motylki do udekorowania ciasta
  • tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 1,45 zł

  2. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 3–5 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.

  3. Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną.

  4. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Czekoladę połam na małe kawałki. Sypkie małymi porcjami dodawaj do ucieranej masy maślanej. Dołóż kawałeczki czekolady i wymieszaj łyżką.

  5. Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekar- nika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny.

  6. Babkę studź ok. 30 minut w foremce. Potem przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. Oblej nią zimną babkę. Zanim polewa zastygnie, ułóż na cieście cukrowe motylki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń