Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka piaskowa z ajerkoniakiem i czekoladą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki. Przełóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą i pozostaw tak, aż czekolada stopi się (ale od czasu do czasu mieszaj!). Zdejmij, wystudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Sypkie łącz z ciastem porcjami, na przemian ze stopionym masłem. Ciasto dobrze wymieszaj. Rozdziel na pół. Jedną część połącz z ajerkoniakiem, a drugą z czekoladą. Foremkę posmaruj masłem. Oprósz mąką ziemniaczaną. Na przemian nałóż jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz godzinę.
Migdały (ew. orzechy) zrumień. Wystudzoną babkę oblej stopioną polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie, posyp ciasto migdałami, ew. orzechami.
<strong>Wersja błyskawiczna: pomysłowy marmurek</strong>
Czekoladę połam na kawałki. Cia sto przygotuj według przepisu. Dodaj do niego 100 ml ajerkoniaku oraz posiekaną czekoladę. W czasie pieczenia czekolada stopi się i powstaną kleksy równie efektowne jak marmurkowy wzorek. Foremkę posmaruj masłem.
Oprósz mąką. Nałóż oba ciasta. Upiecz.
Babkę oblej lukrem lub polewą czekoladową. Posyp gotową posypką orzechową.Źródło: Tina