Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka piaskowa z burakiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 382
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 382
Składniki
Burak zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sól, wymieszaj łyżką. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj do masy po jednym jajku.
Gdy ciasta dokładnie się połączą, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj starty burak, wymieszaj łyżką.
Podłużną foremkę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jasne ciasto a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wylej ciasto z burakiem. Widelcem zrób w cieście zygzaki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem.
Piecz 70-80 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
100 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie