Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka pomarańczowa z likierem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Pomarańczę wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Przekrój ją na pół. Widelcem wydrąż miąższ. Margarynę ucieraj mikserem, aż będzie puszysta i jasnokremowa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno domieszaj do margaryny. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj kawałeczki miąższu pomarańczy, kwaśną śmietanę oraz likier. ponownie utrzyj mikserem na puszyste ciasto. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem.
Dużą foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz kaszą manną. Nałóż do niej ciasto. Foremka powinna być napełniona maksymalnie do 1/2 wysokości. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz około 50 minut. Ciasto po wyjęciu studź ok. 15 minut w foremce.
Przestudzoną babkę ostrożnie wyjmij. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babkę możesz oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią albo oblać białą stopioną polewą czekoladową wymieszaną wcześniej z odrobiną olejku pomarańczowego.
<strong>Wersja błyskawiczna: bez długiego ucierania</strong>
Margarynę zastąp 1/2 szkl. oleju, a kwaśną śmietanę – 2/3 szkl. jogurtu naturalnego.
Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj 2–3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Do wysokiego naczynia wbij jajka. Dolej olej i jogurt. Połącz sypkie i płynne . Szybko wymieszaj je mikserem.
Ciasto przełóż do foremki posmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godzinę.Źródło: Tina