Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka ponczowo-cytrynowa"
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Składniki
Cytrynowy poncz sprawia, że babka jest wyjątkowa. Marta Lewicka z Wieliczki
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wlewam po żółtku, ciągle miksuję. W osobnym naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami. Dodaję je do masy jajecznej, mieszam, wsypuję skórkę z cytryny.
Foremkę z kominem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wlewam ciasto i piekę je w temp. 180oC ok. 40 min.
Gorącą wodę mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączam wystudzoną babkę. Miksuję lukru. Polewam nim wierzch babki i posypuję wiórkami.
80 min • Porcja 370 kcal • Koszt porcji 60 gr • Przepis na 16 porcjiŹródło: Kobieta i życie