Do góry

Desery Przepis na:

Babka Snickers

Babka Snickers

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 3862

Dodano:

Odsłon: 1597

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie wpaść w rutynę, warto czasem upiec coś innego. Polecam babkę snickers, która nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje również fantastycznie - jest puszysta, lekko wilgotna i nie za słodka. Zdecydowanie polecam.

Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 185 ml mleka
  • 185 g cukru brązowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • Dodatkowo
  • 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g kajmaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka Snickers

Przygotowanie


  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.

    Polewa czekoladowa

    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
    Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń