Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka szafranowa"
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 419
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 146
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22776
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 5318
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 419
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 146
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22776
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 5318
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Dodaj 25 dag mąki i szczyptę soli. Zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Czekoladę posiekaj na kawałki. Szafran zalej spirytusem, odstaw na godzinę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.
Gdy zaczyn dwukrotnie zwiększy objętość, dodaj utarte z cukrem żółtka, wyrabiaj 15 minut. Dodaj resztę mąki, stopione i przestudzone masło, czekoladę i odcedzony spirytus szafranowy. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z przygotowaną masą.
Dwie duże formy do baby natłuść, napełnij ciastem do 1/3 wysokości i odstaw na godzinę. Piecz baby 10 min w 200 st., a potem 50 min w 180 st. Ozdób polewą czekoladową.
Czas ok. 120 min; porcja – 280 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety