Do góry

Desery Przepis na:

Babka twarogowa z żurawiną.

Babka twarogowa z żurawiną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12612

Dodano:

Odsłon: 789

Prosta i szybka babka twarogowa, która nie może się nie udać, przygotujesz ją w zaledwie 10 min. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. O smaku cytrynowym jest równie smaczna. Idealna do przygotowania w tygodniu lub do weekendowej, porannej kawki. Chłopaki u mnie bardzo zachwalali, szczególnie najmłodszy w rodzinie a jak on już coś chwali to musi być bardzo dobre. Polecam serdecznie, babka warta uwagi, szczególnie gdy nam się chce coś słodkiego i nie mamy zbyt wiele czasu.

Składniki

  • Keksówka12x30 cm
  • 70 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Dodatkowo:
  • babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami
  • babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta
  • Polewa cytrynowa:
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka twarogowa z żurawiną.

Przygotowanie

  1. Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła.
    Do ubitego masła z cukrami wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, miksując dodać po jednym jajku. Do ciasta cytrynowego dodać sok z cytryny.
    Do ciasta przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka. Piekłam 45 min.
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na blat i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń