Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z ajerkoniakiem"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2210
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1298
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 475
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3467
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1071
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2210
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1298
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 475
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3467
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1071
Składniki
Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dosyp szczyptę soli i ubij je na sztywno trzepaczką lub mikserem. Dodaj cukier puder i ubijając, wlej ajerkoniak oraz olej. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszaj całość łyżką.
Do formy na babkę wlej kroplę oleju i rozprowadź ją na dnie i bokach. Obsyp bułką tartą.
Przelej masę do przygotowanej foremki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 50 minut.
Po tym czasie trzymaj ją jeszcze 10 minut w zamkniętym piekarniku.
Cukier puder wymieszaj z sokiem i wodą. Tak przygotowanym lukrem polej babkę. Udekoruj wedle uznania.
Czas przygotowania: 80 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: średnie.Źródło: Telemax